NASI PODOPIECZNI

Jaś Dechnik

𝓙𝓪𝓼́
jest uroczym, dwuipółletnim chłopcem - szczęśliwym użytkownikiem dwóch implantów ślimakowych. Urodził się z głębokim niedosłuchem czuciowo-nerwowym obustronnym oraz wzmożonym napięciem mięśniowym. Towarzyszą mu także problemy z zakresu integracji sensorycznej. Jest również pod stałą opieką kardiologa i neurologa. Gdy Jaś miał 11 miesięcy został mu wszczepiony pierwszy implant ślimakowy, a w 15-tym miesiącu życia wszczepiono drugi implant. Dzięki implantacji Jaś, który zupełnie nic nie słyszał dostał szansę wejścia do świata dźwięków. To małe elektroniczne urządzenie jest jego oknem na świat. Pozwala mu prawidłowo się rozwijać, ćwiczyć mowę i cieszyć się każdą chwilą życia. Rodzice Jasia relacjonują trudy z jakimi się mierzą, a także sukcesy i postępy Jasia na blogu: Jaś w świecie dźwięków.

Pola Binienda

𝓟𝓸𝓵𝓪
Niezwykle radosna i mądra dziewczynka, która urodziła się zupełnie niesłysząca. Pierwszy implant ślimakowy otrzymała w swoje pierwsze urodziny - drugi - półtora roku później.
Dzięki intensywnej i systematycznej rehabilitacji Pola wykazuje ponadprzeciętny rozwój w mowie i zrozumieniu mowy. Zupełnie nie odbiega od swoich słyszących rówieśników.
Z uśmiechem na twarzy uczęszcza do przedszkola, a jej losy i postępy rehabilitacji możecie śledzić na profilu Polkiprocesorki w serwisie instagram.

Kacper Sielanko

𝓚𝓪𝓬𝓹𝓮𝓻
Ma 2 latka, a z diagnozą zmierzył się, gdy miał niespełna 8 miesięcy.
Aparaty słuchowe nie dawały zadowalających efektów. W wieku 11 oraz 17 miesięcy przeszedł zabieg wszczepienia implantów ślimakowych. Zastępcze „uszka”, którymi są procesory bardzo szybko wniosły radość z życie Kacpra. Każdego dnia coraz lepiej sobie radzi i podąża za rówieśnikami. Kacprowi doskwierało także wzmożone napięcie mięśniowe oraz asymetria głowy, z czym także świetnie sobie poradził. Cały czas jest intensywnie rehabilitowany. Dodatkowo ma dużą nadwzroczność obu oczu i astygmatyzm. Nosi okularki, w których jest jeszcze przystojniejszy. Losy Kacpra możecie śledzić na blogu: W świecie dźwięków Kacpra.

Zuzanna Patejko

𝓩𝓾𝔃𝓪𝓷𝓷𝓪
Pod burzą loków 9-cio-letniej pięknej Zuzanny kryją się dwa niewielkie procesory, które pozwalają jej na kontakt z otoczeniem. Zuzia urodziła się z obustronnym głębokim niedosłuchem zmysłowo-nerwowym. Pierwszy implant wszczepiono tuż przed jej pierwszymi urodzinami, a drugi rok później. Zuzia jest intensywnie rehabilitowana i  mimo trudności w rozumieniu dźwięków uczęszczała do przedszkola, a teraz do szkoły. Zuzia dodatkowo boryka się z zaburzeniami z zakresu integracji sensorycznej i z problemami dermatologicznymi, ale dzielnie uczestniczy w zajęciach terapeutycznych i energicznie gna za rówieśnikami. Codzienne przygody Zuzi można śledzić na instagramowym profilu jej mamy Patrycji - Patkaka

Ksawery Leńczowski

𝓚𝓼𝓪𝔀𝓮𝓻𝔂
Urodził się z obustronnym niedosłuchem powyżej 100db na oba uszka. Obecnie ma prawie dwa latka i jest obustronnie zaimplantowany. Pierwszą operację wszczepienia implantu ślimakowego przeszedł mając 8 miesięcy, druga w wieku 15 miesięcy. Zdiagnozowano u niego także wzmożone napięcie w jednej części ciała oraz obniżone napięcie w rączkach i brzuszku.
Ksawery chłonie świat dźwięków, a muzykę wręcz kocha ♫♫♫
Jego codzienne przygody można śledzić na facbookowym profilu: Ksawko i jego uszka oraz na Instagram: Ksawkojegouszka

Staś Kaleta

𝓢𝓽𝓪𝓼́
Urodził się z głębokim niedosłuchem czuciowo-nerwowym. Staś został aparatowany mając 4 miesiące, a pierwszy implant otrzymał kończąc 6 miesiąc życia. Obecnie wchodzi do świata dźwięków i ma szansę rozwijać zdolności mowy adekwatnie do wieku. Staś jest niewielkim człowiekiem bardzo ciekawym świata, a najpewniej czuje się w ramionach rodziców. Oczekuje na wszczepienie drugiego implantu.

Blanka Gadzińska

𝓑𝓵𝓪𝓷𝓴𝓪
urodziła się z wirusem cytomegalii i w wieku 2 lat zaczęła tracić słuch. Zaistniała konieczność aparatowania. W wieku 5 lat został jej wszczepiony implant.

Kalina Wójcik

𝓚𝓪𝓵𝓲𝓷𝓴𝓪
urodziła się jako dziecko niesłyszące. W wieku niespełna 9 miesięcy został jej wszczepiony pierwszy implant ślimakowy, drugi otrzymała tuż przed drugimi urodzinami. Dodatkowo zmagała się ze wzmożonym napięciem mięśniowym i asymetrią prawostronną. Dzisiaj jest szaloną nieustająco uśmiechniętą 3latką, której buzia się nie zamyka. Uwielbia tańczyć i śpiewać. A słowo "a czemu, a dlaczego" nawet w nocy brzęczy w naszych uszach. Drogę do słyszenia Kalinki można obserwować na blogu, który prowadzi jej mama - Alina - Kalin_uszka FB oraz Kalin_uszka IG

Helena Bitkowska

𝓗𝓮𝓵𝓪 ma 4 latka i urodziła się z wrodzonym wirusem cytomegalii, który spowodował u niej obustronny głęboki niedosłuch. Obecnie Helenka jest szczęśliwą posiadaczką dwóch implantów słuchowych, które
pozwoliły jej poznać świat dźwięków i rozwinąć mowę werbalną. Jest waleczną dziewczynką, która mierzy się z przeciwnościami i podejmuje nowe wyzwania. Zmaga się także z młodzieńczym idiopatyczno-reumatoidalnym zapaleniem stawów. Nie brakuje jej jednak optymizmu i dziecięcej radości, którą na każdym kroku emanuje i zaraża nią innych.
𝓗𝓮𝓵𝓪 uwielbia życie - kocha świat dźwięków, a jej codzienną radość możecie obserwować na blogu Helki Decybelki.

Kinga Latosińska

𝓚𝓲𝓷𝓰𝓪

Mama dwójki dzieci, Kasi i Radka. Pasjonatka sportu, jedzenia i dobrej książki. Od ponad 8 lat prowadzi bloga Latosiowydom, gdzie dzieli się przepisami, recenzuje książki, ale także opisuje swoje problemy zdrowotne. Problemy ze słuchem Kingi zaczęły się w wieku dorastania, a w wieku 17 lat zaczęła nosić aparat słuchowy na prawe ucho.
W ciągu 9 lat przeszła 5 operacji na lewe ucho, (pierwsza 2013) m.in. wszczepienie implantu Codacs, a także reimplantację - został wyjęty Codas i wszczepiono implant ślimakowy. W prawych uchu miała jedną operację i protezę strzemiączka, nosi aparat słuchowy. Od zawsze walczy z chorobami (nie tylko uszy), ale nigdy nie pozwala im dominować nad swoim życiem. Pracuje intensywnie, ma pasje, trenuje crossfit, prowadzi z grupką kochanych ludzi Stowarzyszenie Pomagam bo Lubię, wspierające potrzebujących ze swojego powiatu.

FUNDACJA PROFESORA
SKARŻYŃSKIEGO „SŁYSZĘ”